ORGANIZACIJE IZ SLOVENIJE I SRBIJE ZAJEDNO PROTIV DISKIMINACIJE NA RADNOM MESTU

TRAŽIMO HITNE MERE

LGBT osobe i druge ranjive grupe izložene su velikoj diskriminaciji prilikom zapošljavanja i na radnom mestu zbog  slabe implementacije antidiskriminacionih mera i nedostatka integralnog pristupa.

 

Beograd, 7. oktobra 2015. – Na juče održanoj konferenciji za medije organizacije civilnog društva LABRIS- organizacija za lezbejska ljudska prava, GAYTEN LGBT iz Srbije i ŠKUC LL iz Slovenije, predstavile su rezultate dvogodišnjeg projekta »Bezbednost i ravnopravnost« koji je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Jelena Vasiljević, predstavnica Labrisa istakla je da su u toku trajanja projekta ostvareni značajni rezultati. Edukovano je 64 aktivistkinja/aktivista iz Beograda, Novog Sada, Šabca, Smedereva, Vršca i Zrenjaninana koji su nakon treninga spremni da prepoznaju neravnopravnost u zapošljavanju i preispituju načine za inicijativu i svoj aktivni doprinos u  sprečavanja svih vrsta protivzakonite diskriminacije u zapošljavanju. U okviru projekta organizovan je okrugli sto "Zašto je međusobna saradnja bitna kod formulisanja politika nediskriminacije u zapošljavanju na teritoriji Srbije, regiona i EU“ i pripremljena su četiri priručnika: Mere protiv diskriminacije, Upravljanje različitostima pri zapošljavanju, Dobre prakse upravljanja raznolikošću i Dobre prakse sprovođenja mera protiv diskriminacije pri zapošljavanju.

Slovenačka organizacija Škuc LL prenela je  partnerima iz Srbije svoja dugogodišnja iskustva iz oblasti Upravljanje različitostima pri zapošljavanju i time ih je osnažila da nastave da se ovom temom bave u svojoj zemlji.

 


Jelena Vasiljević LABRIS, Nataša Sukič ŠKUC LL i Milan Đurić GAYTEN

 

Kako Nataša Sukič, predstavnica Škuc LL-a navodi „Bio je logičan korak sarađivati sa organizacijama iz Srbije s obzirom na našu zajedničku političku i kulturnu istoriju. Prenele smo im iskustva iz Slovenije i Evropske Unije, ali ovo svakako nije bio jednosmeran proces jer smo i mi dosta naučile. Posebno smo podržale naše partnere iz Srbije, Gayten i Labris, da u budućnosti intenzivnije rade na saradnji sa sindikatima iz Srbije, koji u ovom trenutku možda nisu dovoljno motivisani za ovu temu ali su značajan akter“

Istraživanja o diskriminaciji objavljena u publikaciji MERE PROTIV DISKRIMINACIJE U ZAPOŠLJAVANJU I ULOGA NEVLADINIH ORGANIZACIJA (www.raznolikost.org/index.php/publikacije.html) ukazuju da većina građana i građanki Srbije smatra da je društvo u kome živimo diskriminatorsko. Više od dve trećine ispitanika istaklo je zapošljavanje i/ili radno mesto kao oblast u kojoj je diskriminacija najprisutnija.

Milan Đurić iz organizacije Gayten LGBT napominje da se “u Srbiji se ne poklanja dovoljna pažnja zapošljavanju ranjivih i teže zapošljivih kategorija i da je neophodno da se preduzmu hitne mere i sistem pravila za pružanje jednakih mogućnosti i razvoj društvene odgovornosti u organizacijama i institucijama”

Na samom kraju konferencije najavljena je Nacionalna konferencija "Jačanje društvenog dijaloga o pravima ranjivih grupa u zapošljavanju" koja će se održati 8.oktobra 2015.godine u BEeogradu kao i Festival „Dani različitosti“ koji je planiran za 9.oktobar 2015.godine.

 

 
December 2017 January 2018 February 2018
Po To Sr Ce Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31